6 Temmuz 2017 Perşembe

BAŞKENTİMİZDEKİ SEMTLERİ / İLÇELERİ TANIMAYA NE DERSİNİZ?


Türkiye’nin kalbi başkent Ankara’da atar. Zaman içerisinde Ankara’nın tarihinde yaşanan olaylar ve coğrafi konumlar, ilçe ve semt isimlerine yansımıştır. İlçe isimlerinin nereden geldiği pek bilinmese de kulaktan dolma bilgiler günümüze kadar ulaşmıştır.

Binlerce yıllık tarihinde çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapan Anadolu, tarihi ve doğal güzellerinin yanı sıra mitolojik zenginliğiyle de insanoğlunu hayran bırakacak özellikler taşımaktadır.

 Halk arasında ilçe isimleriyle ilgili çeşitli anlatımlar mevcuttur. İşte o güzel ilçelerden birinin, Keçiören’in isminin nerden geldiğine dair kulaktan kulağa yayılan bilgiler…


KEÇİÖREN

Keçiören Adının Anlamı

Tarihte Keçiören adının nereden geldiği hakkında beş rivayet bulunmaktadır.


Birinci rivayet: Keçiören ismi söylenip yazıldığı gibi “keçi’lerin ören yeri” kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Ankara Keçisi’nin otlak yeridir ve daha önceleri kullanılan tarihi yerleşim yeri anlamında ören kelimesiyle birleşmiştir.


İkinci rivayet: Tarihçi Heredot, Pers imparatoru’nun M. Ö. 6. yy da Anadolu’nun içlerine kadar uzanan tarihi kral yolundan bahseder. Doğudan gelen bu yol Ankara’dan da geçer. Ankara’ya geliş istikameti Pursaklar, Keçiören üzerindendir ve Ankara’da yaşayan halk, doğuya ve kuzeye; Bağlum üzerinden batıya gidilen yer anlamında yöresel ağzıyla “geçivermek”,”gidivermek” fiilinin değişimiyle “geçiveren” olarak adlandırılmış ve günümüze Keçiören şeklinde ulaşmıştır.

Üçüncü rivayet: Ankara ve Orta Anadolu’nun en güzel keçeleri buralarda dökülürmüş. Keçe dökülen bu yerlere zamanla Keçiören denilmiştir.

Dördüncü rivayet:
Bilindiği gibi tarihi Ankara şehrinin etrafı dağlarla, meşhur zümrüt yeşili alanlarla kaplıymış ve Ankaralılar bu bağlarda otuzun üzerinde üzüm çeşidi yetiştirirlermiş. Ankara’nın en geç olgunlaşan üzüm çeşitleri burada yetiştiği için “geç veren” bağları denile denile bugünün Keçiören’ine dönüşmüş.



Beşinci rivayet: Ankara Mufassal Tahrir Defteri H.867/M. Tarihli kayıtlarda Karye - i Kiçi viran Tabi - i Kasaba olarak geçmektedir. Bu kayıtlar rivayetten öte belgeli bir kayıttır ve eski Türkçede “Kiçi” küçük demektir. Kiçiviran da küçük viran yer anlamındadır. Zamanla dağ Kiçiviran Keçiören’e dönüşmüştür. Ankara tarihi açısından büyük önem taşıyan Ankara’nın ilk kaya mezarları Basınevleri ve Kalaba’dadır. Basın Evleri’ndeki mezarlar, kayalar yapı malzemesi olarak alına alına yok olmuş. Kalaba’da ise yine aynı amaçla tahrip edilirken bir kaya mezarı meşhur Keçiören Şelalesi’nin aktığı kaya üzerinde geçmişten geleceğe taşınmıştır.

Bir başka rivayete göre, Keçiören ismi söylenip yazıldığı gibi "Keçi’lerin ören yeri" kelimelerinin birleşmesiyle oluşur. Keçiören, Ankara Keçisi’nin otlak yeri olmasıyla birlikte tarihi yerleşim yeri anlamında ören kelimesiyle birleşmiştir.

CEBECİ

Cebeci kelimesinin sözlük anlamının, Osmanlı'nın yeniçeri ordusunda silah yapan ve bakımıyla görevlendirilen, savaşta silah ve cephaneyi orduya ulaştıran yaya kapıkulu ocaklarından bir sınıf asker olduğunu biliyor muydunuz?


Cebeci semti eskiden Osmanlı askerlerinin karargâhıymış. Osmanlı ordusunun “Cebeciler” adı verilen askeri teşkilatının kışlası burada kurulmuş. Cebeci semtinin ismi de buradan geliyormuş.

Cumhuriyetin 50. yılı anısına yapılan ve Ankara’nın terası adı altında eşsiz manzarası ve görseli ile Ankara’nın sayılı parkları arasında yerini alan bu mekânda çocukların hayallerini süsleyen bir de lunapark bulunmaktadır. Ayrıca bu parktaki bayrağın Ankara’nın hemen her yerinden görünebilme özelliği vardır.

Kurtuluş Parkı, Kurtuluş semtinde olup Cebeci'ye sınırdır. İçinde koşu parkuru, düğün salonu, halı sahalar ve piknik yapılabilecek alanların olduğu güzel bir parktır.


ERYAMAN

Eryaman semtinin adı Emir Yaman'dan geliyormuş.  Eryaman köyü içerisinde Emir Yaman Hz.leri'ne ait olduğu söylenen bir mezar mevcutmuş. Emir Yaman ismi zamanla Eryaman haline dönüşmüş.

Eryaman, Ankara'nın Etimesgut ilçesindeki büyük bir mahallenin adıdır. Aynı zamanda bu mahalleyi de içine alan ve 5-6 mahalleden oluşan semtin de adıdır. Türkiye'nin en modern yerleşim projelerinden biri olarak başlamıştır. Etaplardan oluşur. Bu bölgede evler, çok katlıdır.


Bu mahallede yer alan Göksu Parkı Ankara'nın en önemli dinlence yerlerindendir. Küçük bir yapay göl ve çevresinde oluşturulmuş yeşil alandan oluşur.

Restoran, kafe, dinlence ve piknik yerlerinin dışında lunapark bölümleri ile yürüyüş ve koşu yolları da vardır. İskelelerde balık tutulabilirsiniz. Ahşap yollarda, yemyeşil ağaçların serinliğinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ve yürüyüş sırasında gölde yüzen ördekleri seyredebilirsiniz. Piknik yapabilirsiniz kamelyaların altında.



KAYNAK:









FOTOĞRAFLAR: İNTERNETTEN
METİN: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
HAZIRLAYAN: ÇOCUK YAZINI KULÜBÜ


NOT: ÇALIŞMALARIMIZ İZİNSİZ KULLANILAMAZ. ANCAK SİTEMİZ ADRESİNİ KAYNAK GÖSTEREREK KULLANABİLİRSİNİZ.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder