23 Mayıs 2017 Salı

MÜZELER HAFTASI


Sevgili çocuklar, 18-24 Mayıs günleri yurdumuzda Müzeler Haftası olarak kutlanıyor. Müzeler, bu haftada ücretsiz olarak halka açılıyor.  Bu önemli haftada konferanslar açık oturumlar düzenleniyor. Kültür varlıklarımızın korunmasının ne kadar önemli olduğu bir kez daha vurgulanıyor.

Okullarda da etkinlikler yapılıyor. Okulunuzda müze ziyareti düzenlendi mi ya da ailenizle bir müzeye gittiniz mi?

Geçmişle günümüz arasında kurulan en önemli köprü olan müzeler, tarih, sanat, bilim ve kültürle ilgili eski eserlerin halkın görmesi için sergilendiği ve saklandığı yerlerdir. Buralarda belge niteliğinde eski eserler, kalıntılar sergilenmektedir. Bu belgeler, ait oldukları dönemin sosyal ve kültürel yaşamları, inançları hakkında bilgiler verir.

Dünyada ilk müzecilik çalışmaları Roma İmparatorluğu zamanında başlamış. Bizde ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde arkeolojik eserlerin toplanıp sergilenmesiyle müzeciliğe adım atılmış. Osman Hamdi Bey 1883 yılında İstanbul Arkeoloji Müzesini kurmuş. Bir kanunla eski eserlerin ve kültür varlıklarının yurt dışına çıkarılmasını yasaklamış.

Yurdumuzda açık hava müzeleri de dâhil olmak üzere çok değerli müzeler yer almaktadır. Birkaç örnek vermek gerekirse, Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Devlet Resim Heykel Müzesi, Roma Hamamı Açık Hava Müzesi, Nemrut Dağı Açık Hava Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi, İstanbul Denizcilik ve Su Ürünleri Müzesi…



 METİN ve FOTOĞRAFLAR: NUR ERSEN
FOTOĞRAFLAR ANKARA ANADOLU MEDENİYETLERİ MÜZESİNE AİT.
HAZIRLAYAN: ÇOCUK YAZINI KULÜBÜ

NOT: ÇALIŞMALARIMIZ İZİNSİZ KULLANILAMAZ. ANCAK SİTEMİZ ADRESİNİ KAYNAK GÖSTEREREK KULLANABİLİRSİNİZ.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder