22 Mayıs 2017 Pazartesi

TÜRKSAT UYDU VE UZAY MÜZESİ



Türksat A.Ş. Ankara Gölbaşı Yerleşkesi’nde bir Uydu ve Uzay Müzesi olduğunu biliyor muydunuz?

Türksat Uydu ve Uzay Müzesi, uydu ve uzay ile ilgili konuların daha iyi anlaşılabilmesi, görsellik kazandırılabilmesi ve yeni nesillere bilgi aktarılabilmesi için kurulmuştur.

Türkiye'nin ilk uydusu olan Turksat 1A’nın  24 Ocak 1994'de fırlatıldığını ve kalkışından 12 dakika sonra infilak ettiğini biliyor muydunuz?

Bir gezegenin ya da başka bir uydunun etrafında belirli bir yörüngede dönen gök cismine uydu denir.  Yapay uydulardan ayırmak amacıyla doğal uydu veya tabii uydu olarak da adlandırılır. Dünya'nın tek doğal uydusu Ay'dır.

Yapay uydular, insanoğlunun geliştirip Dünya'nın veya başka gezegenlerin yörüngesine yerleştirdiği uydulardır. Bu uydular genellikle yarı-bağımsız bilgisayar kontrollü sistemlerdir.

1957'de SSCB tarafından fırlatılan ilk yapay uydu olan Sputnik 1'den beri, binlerce yapay uydu Dünya'dan fırlatılmıştır. Bu uyduların her birinin belli bir amacı vardır.


YAPAY UYDULARIN AMAÇLARINDAN BAZILARI ŞUNLARDIR:

Haberleşme uyduları: TV, radyo, telefon gibi iletişim araçlarını kullanabilmek için uzaya gönderilmiş uydulardır.
Meteoroloji uyduları: Bu uydular dünyadaki meteorolojik olayları gözlemlemek için kullanılırlar.

Anti-uydu silah sistemleri: "Katil uydular" olarak da bilinen bu uyduların amaçları düşman uydularını yok etmektir.

Astronomi uyduları: Uzaydaki diğer gökcisimlerini gözlemek amacıyla kullanılırlar.

Biyouydular: Bilimsel amaçlarla canlı organizmalar taşıyan uydulardır.

Minyatür uydular: Çok çeşitli amaçlarla kullanılabilen sıradışı şekilde ufak cüsseli uydulardır.

Seyrüsefer uyduları: Radyo sinyalleri vasıtasıyla dünya üzerindeki mobil cihazların yerlerini GPS sayesinde tespit etmeye yarayan uydulardır. Günümüzde uçaklarda, otomobillerde hatta elde kullanımı oldukça yaygınlaşmış olan bir sistemdir.

Gözetleme uyduları: Daha çok askeri gözetleme ve keşif amaçlarıyla kullanılan bu uyduların gerçek kabiliyetleri konusunda detaylı bir bilgi mevcut değildir. Bunun nedeni, bu sistemlere dair bilgilerin "çok gizli" gizlilik derecesinde olmasıdır.

Gözlem uyduları: Bu uydular sivil gözlem amacıyla (çevre faciaları, harita yapımı vs.) kullanılan uydulardır.

Güneş enerjisi uyduları: Bu uydular güneş enerjisini dünya üzerindeki alıcılara yönlendirerek, alternatif enerji kaynağı olarak kullanılması planlanan uydulardır.

Uzay istasyonları: Uzay istasyonları, üzerinde insanların yaşaması için inşa edilmiş yapılardır. Günümüzde bilimsel amaçlarla kullanılan bu yapılar astronotların yıllarca barınmasına imkân verebilmektedir. Bu istasyonlar uzay taşıtı değillerdir ve iniş-kalkış kabiliyetleri yoktur. Bu istasyonlara gidiş geliş diğer uzay taşıtları vasıtasıyla sağlanır.



KAYNAK:

http://tr.wikipedia.org/wiki/Uydu
http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrksat

METİN: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
FOTOĞRAFLAR: İNTERNET

Hazırlayan: Çocuk Yazını Kulübü

NOT: Çalışmalarımız izinsiz kullanılamaz. Ancak sitemiz adresini kaynak göstererek kullanabilirsiniz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder